Lansarea Galei Tineretului din România

Publicat: Miercuri, 18 Octombrie 2017
Lansarea Galei Tineretului din România

Ministerul Tineretului și Sportului anunță organizarea Galei Tineretului din România care se va desfășura în data de 11 noiembrie 2017, la Bacău.
Gala Tineretului din România, ajunsă la a patra ediție, este un eveniment inițiat și organizat de Ministerul Tineretului și Sportului, singurul de acest gen din România susținut de o instituție publică și care recunoaște contribuția tinerilor la dezvoltarea comunităților din care fac parte.
Gala din acest an își propune să recunoască meritele tuturor celor implicați în proiecte și inițiative cu și pentru tinerii din România, în perioada 2016-2017.
Gala din acest an are în centru conceptul: Mai aproape de TINERI!
Secțiunile în cadrul cărora se vor acorda premii sunt următoarele:
- Antreprenoriat
- Cultură
- Incluziune socială
- Internațional
- Învățare non-formală
- Muncă și angajabilitate
- Participarea tinerilor în comunitate
- Sănătate
- Sport
- Voluntariat
Se vor acorda și următoarele categorii de premii speciale:
- Combaterea discriminării și promovarea egalității de gen
- Dialog Structurat
- Autoritatea locală – proiect de tineret în parteneriat
- Cea mai mare finanțare pentru activitatea de tineret la nivel de UAT
- Cel mai bun proiect pentru studenți
- Junior ONG – cel mai bun proiect derulat de un ONG înființat recent (2 ani)
Premiul de popularitate se va acorda proiectului care va obține cele mai multe voturi în perioada 1-8 noiembrie 2017.
Formularele de candidatură vor fi analizate și punctate de către un juriu specializat, pe baza criteriilor de jurizare menționate în Regulamentul Galei Tineretului.
Juriul va fi format din reprezentanți ai structurilor guvernamentale și neguvernamentale, cu expertiză în domeniile pentru care se acordă premiile.
Toate detaliile legate de înscrierea proiectelor în competiție pot fi consultate pe site-ul www.galatineretului.ro.
 
REGULAMENT GALA TINERETULUI
 
 

Învaţă cum să te dezvolţi

Publicat: Marți, 20 Decembrie 2016

În perioada 24-27 noiembrie 2016, DJST Teleorman a fost gazda evenimentului de formare „Învaţă cum să te dezvolţi”, un proiect MTS 2016 cu activităţi propuse pentru tineri din consiliile şcolare existente în unităţile de învăţământ liceal din judeţ. În data de 26 noiembrie, în cadrul unei scurte sesiuni de lucru, tinerii prezenţi la formare au beneficiat de informaţii cu privire la oportunităţile care pot fi valorificate în domeniul dezvoltării personale şi profesionale din partea doamnei Alina Daniela Cepan, multiplicator Eurodesk la nivelul judeţului, inspector de proiecte educaţionale în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman.

Participanților la activitate le-au fost prezentate informații despre ERASMUS+ și programul Eurodesk, li s-a vorbit despre mobilitate europeană şi experienţe de învăţare care pot fi oferite de programele europene existente, într-o sesiune deschisă de întrebări şi răspunsuri. Tinerii prezenţi la activitate au ascultat activ, au pus întrebări, au primit răspunsuri, considerând la finalul discuțiilor că se pot implica atât în şcolile lor de provenienţă cât şi în cadrul structurilor din care fac parte ca reprezentanţi ai elevilor în astfel de experienţe personale sau în grup, în vederea valorizării competenţelor de comunicare şi relaţionare în limba română şi într-o limbă de circulaţie europeană, precum şi a noţiunilor din domeniul managementului de proiect de care au beneficiat în programul de formare iniţiat de DJST Teleorman în această perioadă.

Time to Move

Publicat: Marți, 20 Decembrie 2016

În Teleorman, luna octombrie 2016 s-a încheiat cu 2 întâlniri în Campania Time to Move la Alexandria şi Roşiorii de Vede. Au fost vizitate şcoli şi licee în zilele de 28 octombrie 2016 şi 31 octombrie 2016.

Tinerii elevi şi cadrele didactice participante au fost informate despre posibilităţile multiple de participare la studii în străinătate, stagii profesionale şi de muncă, de voluntariat, precum şi despre parteneriatele educaţionale în vederea colaborării cu alte şcoli din Europa!
Au fost inițiate discuții interactive între participanții la întâlnire (elevi și cadre didactice coordonatoare ale activităților europene din școlile vizitate) privind oportunitățile de mobilitate oferite de proiectele europene destinate tinerilor pentru a deveni cetățeni activi ai Europei. 

S-a accesat în timpul prezentării Portalul European de Tineret, gestionat și actualizat de Eurodesk, cu scopul informării tinerilor participanți cu privire la acțiunile ce se pot desfășura în cadrul celor 9 teme vizând activități propuse pentru ei (voluntariat, muncă, educație și formare, implicare, cultură și creativitate, sănătate, incluziune socială, o perspectivă globală, călătorii) precum și pașii ce trebuie urmați în vederea participării la un proiect european destinat lor. Au fost prezentate și identificate acțiuni ERASMUS+ pe componenta KA3 de Dialog structurat, care este disponibilă și poate fi accesată prin structurile de tineret care există și funcționează la nivelul județelor, cum ar fi Direcția Județeană de Tineret și Sport Teleorman, dar și alte organizații non-guvernamentale care lucrează cu tinerii.

Gazdele întâlnirilor pentru luna octombrie au fost Şcoala Gimnazială "Mihai Viteazul" și Liceul Teoretic "Constantin Noica" din Alexandria, iar din municipiul Roşiorii de Vede – Colegiul Național "Anastasescu", întâlnire la care au participat 55 de elevi şi cadre didactice din toate școlile de pe raza orașului.

 

Dialog cu structuri de tineret …

Publicat: Marți, 09 Februarie 2016

Vineri 29 ianuarie 2016, compartimentul de tineret a inaugurat în Centrul de Tineret, seria consultărilor privitor la acțiunile și proiectele de tineret pentru anul 2016.  Au participat membrii ai Consiliului județean al Elevilor , Asociației de Prietenie Româno-Franceza Romfra și elevi ai Liceului Pedagogic ,, Mircea Scarlat ,, din Alexandria. Invitat special al întâlnirii, un sfătuitor și îndrumător apreciat de tineri, a fost dl. Profesor Emil Lazăr – formator  CNE.
Pe parcursul a peste trei ore participanții au dezbătut diverse teme pe care le considerăm importante. Pe langă prezentarea unei liste de proiecte pe care tinerii și le-au propus în 2016, discuțiile au cuprins și o mulțime de aspecte legate de acțiunile de tineret.                    
Ne referim la subiecte precum: comunicarea cu tinerii, schimbul de informații cu și între asociațiile de și pentru tineret, soluții pentru diversele probleme cu care se confruntă tinerii, resurse necesare, etc. .
Dintre proiectele care ne-au atras atenția, mentionăm: sesiuni de pregătire pe scriere de proiecte, promovarea voluntariatului, susținerea acțiunilor care se bazează pe educație nonformală, metode și instrumente de educație nonformală, campanie de promovare a participării civice, concursuri.
La viitoarele sesiuni vom continua acest dialog foarte folositor care reafirmă dorința compartimentului de tineret de a susține inițiativele valoroase, prin colaborarea cu  tinerii interesati, activi și cu proiecte eligibile.

Trăiești și înveți în stil și spațiu european?

Publicat: Joi, 05 Mai 2016

În zilele de 5 și 6 Mai 2016 Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Teleorman este prezentă la  Seminarul Județean de promovare a democrației europene ,, Trăiești și înveți în stil și spațiu european?......Gândește la fel pentru tine și viitorul tău!, desfășurat în cadrul  proiectului ,, Promotori pentru democrație europeană ‘’, ediția a II a 2016, inițiat de Ministerul Tineretului și Sportului și implementat la nivelul județului Teleorman de Asociația ,, Parteneri pentru o Comunitate Europeana’’.
Luna mai 2016 este dedicată activităților de conștientizare în rândul tinerilor din județ asupra principiilor și valorilor Uniunii Europene, semnificația zilei de 9 Mai- Ziua Europei, funcționarea Parlamentului European și a sistemului de instituții ale Uniunii, ca garant al democrației, păcii, bunăstării și solidarității între cetățenii europeni.

Cu tineretul în dialog

Publicat: Duminică, 18 Octombrie 2015

Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Teleorman invită organizațiile neguvernamentale de și pentru tineret la întâlnirea Dialog cu societatea civilă pentru tineret, care va avea loc marți 20 octombrie 2015, ora 10,00 la sediul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Teleorman, str. Carpați, nr. 15, Alexandria.
Temele discuțiilor :
- Propuneri de modificare a legislației în vigoare pentru activitatea de tineret ( Legea 350 / 2006, HG 259 / 2006, modificată cu Legea 651 / 2009, Legea 333 / 2006 și altele );
- Propuneri pentru modificarea metodologiilor ( proiecte, tabere, etc)
- Propuneri pentru fundamentarea unei legi a taberelor ;
- Proceduri și norme pentru derularea acțiunilor de tineret cu componenta internațională.

Mai multe articole...